Wat veel ondernemers niet weten, is dat er een onderscheid wordt gemaakt in verschillende soorten energiecontracten. Hierbij hebben we het niet over bijvoorbeeld groene of grijze energie, maar over hoe groot je energiepakket moet zijn. Er bestaan namelijk kleinzakelijke en grootzakelijke verbruikers van stroom. Iemand die zakelijke energie zzp nodig heeft, is al gauw overduidelijk een kleine verbruiker van energie. Een ZZP’er heeft immers meestal niet veel stroom of gas nodig. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met zorginstanties en MKB’ers? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillen tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie, zodat je iets meer inzicht krijgt in je eigen zakelijke energiecontract.
De eigenschappen van een kleinzakelijk energiecontract
Vrijwel alle ZZP’ers en een groot deel van de MKB’ers heeft een kleinzakelijk energiecontract nodig. Bij zo’n contract hoort een kleiner verbruik van energie dan bij een grootzakelijk energiecontract. In het pand moet in dit geval de capaciteit van de aanwezige elektriciteitsaansluitingen kleiner dan 3×80 Ampère zijn. De capaciteit van de gasaansluiting moet kleiner dan 40m3 per uur zijn. Bij een kleinzakelijk energiecontract ontvang je altijd één factuur waarop alle kosten en gegevens vermeld staan. Ook betaal je altijd een vooraf afgesproken bedrag per maand. Het kan dus zijn dat je aan het einde van het jaar minder of misschien te veel energie hebt verbruikt, waardoor je wat geld terug krijgt of waardoor je wat moet bijbetalen.
De eigenschappen van een grootzakelijk energiecontract
Bedrijven met een hoog energieverbruik hebben over het algemeen een grootzakelijk energiecontract nodig. Dat is een ander energiecontract dan in het geval van kleinzakelijk: de capaciteit van alle aansluitingen voor elektriciteit moet bij dit contract juist groter zijn dan 3×80 Ampère. Dat geldt ook voor de capaciteit van de aansluiting voor het gas: deze moet groter zijn dan 40m3 per uur. Wanneer je over een grootzakelijk energiecontract beschikt, krijg je daarnaast niet één maar twee facturen. Je krijgt een factuur van het energiebedrijf waar je energie afneemt en een factuur van de netbeheerder. Wat een ander verschil is met kleinzakelijke energie is dat je bij grootzakelijke energie iedere maand precies betaalt wat je verbruikt hebt. Op die manier weet je aan het einde van het jaar zonder eindafrekening al precies wat je uitgegeven hebt aan zakelijke energie en kom je dus niet voor vervelende verrassingen te staan.
Hoe scoor ik de beste energiedeal voor beide soorten energie?
Natuurlijk maakt het niet uit of je over kleinzakelijke of over grootzakelijke stroom beschikt wanneer je een scherp energietarief wilt scoren; voor beide soorten energie kun je altijd een goede deal vinden. Dat doe je door zakelijke energie te vergelijken. Onze tip? Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker. Op energie-zakelijk.nl vind je zo’n tool waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Het grote voordeel van een online energievergelijker voor zakelijke energie is dat je binnen no time weet welk energiecontract bij je bedrijf past. Het enige dat je in moet vullen zijn de gegevens omtrent je jaarlijkse energieverbruik en eventueel andere wensen. Misschien ben je van plan om groene stroom af te nemen voor je bedrijf of wellicht wil je eens kijken wat de voordelen zijn van een flexibel energiecontract. Het is mogelijk om dergelijke wensen in te vullen in de zakelijke energievergelijker. Met één druk op de knop krijg je een overzicht te zien van het aanbod van meerdere energiebedrijven. Daar kies je het energiecontract uit dat het beste bij je bedrijf past en voila; je betaalt nooit meer te veel voor je zakelijke energie – kleinzakelijk of grootzakelijk.